A városi cinkék jobban tűrik az extrém hőséget, mint a természetes környezetben élők


A klímaváltozás és az élőhely-urbanizáció a legjelentősebb antropogén környezeti hatások közé tartoznak. Az extrém meleg időszakok az elmúlt évtizedekben gyakoribbá váltak, és a városi hősziget-hatás miatt a városi területeken általában is magasabb a hőmérséklet, mint a környező természetes területeken. Kevéssé ismert azonban, hogy a városokban felerősödő hőség hogyan hat a városi vadon élő állatokra: jobban tudnak-e alkalmazkodni a magasabb hőmérsékletekhez, vagy éppen jobban szenvednek ettől, mint a természetes élőhelyeken élő fajtársaik. Erre a kérdésre kereste a választ az MTA-PE Evolúciós Ökológiai Kutatócsoport tanulmánya, ami a Frontiers in Ecology and Evolution folyóiratban jelent meg.

nyitokep cikk PipolyI

A kutatócsoport két városi és két erdei széncinege populáció 760 szaporodási eseményét követte nyomon hat éven keresztül, és vizsgálták, hogy a szélsőséges hőségnek azonos vagy eltérő hatása van-e a fiókák fejlődésére és túlélésére a különböző helyeken. Megállapították, hogy az erdei populációk érzékenyebbek a hőségre, mivel az erdőkben a meleg napok számával csökkent a fiókák testtömege, míg a városokban ilyen hatást nem lehetett kimutatni. Ez mellett a fiókák halálozása is gyorsabban nőtt az erdőkben a forró napok számával, mint a városi helyeken. Annak ellenére tehát, hogy a városokban nagyobb a hőségnapok száma, úgy tűnik, hogy ezeken az élőhelyeken a madarak alkalmazkodtak a hőséghez, míg a természetes populációk érzékenyebbek lehetnek a klímaválságra. A fokozódó urbanizációhoz és a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodás kihívást jelent a vadon élő állatok számára, és ez az egyik első olyan kutatás, amely e tényezők együttes hatását vizsgálja. A tanulmányt a kiadó saját média csatornáján is ismertette.

Extreme hot weather has stronger impacts on avian reproduction in forests than in cities.
Pipoly I., Preiszner B., Sándor K., Sinkovics Cs., Seress G., Vincze E., Bókony V., Liker A., Frontiers in Ecology and Evolution. DOI: 10.3389/fevo.2022.825410