cimer2

Multidiszciplináris Kiválósági Kutatóközpont

PANNON EGYETEM

Orbán László
Georgikon Halkutató Központ, Állattudományi Tanszék,
Pannon Egyetem, Georgikon Kar, Keszthely

A zebradánió (Danio rerio) immár négy évtizede szolgál modellként számos fontos tudományterület, közöttük a fejlődésbiológia és orvosbiológia, számára. Ugyanakkor egészen a közelmúltig meglepően keveset tudtunk a faj ivarát kialakító és fenntartó mechanizmusokról, és ez gyakori gondokat okozott értékes mutáns vagy transzgénikus zebradánió vonalak fenntartása során.
Az elmúlt évek során több fontos felfedezés született a zebradánió ivarát elsődlegesen eldöntő genetikai mechanizmusokkal kapcsolatban. Mára általánosan elfogadottá vált az a szemlélet, mely szerint a faj ivarát elsődlegesen genetikai faktorok határozzák meg, melyek a vadon élő állományokban egy ivari kromoszómapáron koncentrálódnak. A háziasított vonalakban ezen ivari kromoszómapár egyik tagja valószínűleg elveszett, így az ivari kromoszómás ivarmeghatározás poligénessé alakult, lehetőséget teremtve arra, hogy ezt a kevéssé ismert jelenséget genomi eszközökkel analizáljuk a jövőben a zebradánió modellben.
A környezeti tényezők - elsősorban a hőmérséklet - drasztikusan módosíthatják az ivararányt egyes zebradánió vonalakban, ennek folyamatnak a részletes vizsgálatát is megkezdtük. Jobban megismertük az ivarszerv korai átalakulásának folyamatát is, mely során a hímekben a differenciálódás először elindul a petefészek irányába, majd később átbillen a here kialakulása felé.
Előadásomban először ismertetem majd a tudományterület fejlődését és konkrét példák segítségével összefoglalom a zebradánió ivarával kapcsolatos ismereteink jelenlegi állását. Utána az ivarszerv korai átalakulását egy természetes ivarváltó haszonhalban zajló folyamatokhoz hasonlítva megmutatom, miért alkalmazhatjuk a zebradániót az halak ivarváltásának általános modelljeként.

Eseménynaptár

loader

Kapcsolat

Multidiszciplináris Kiválósági Kutatóközpont

Pannon Egyetem

8200 Veszprém, Egyetem u. 10.

email: kutatas@uni-pannon.hu

Tel: +36 88 624 040

© 2018 Multidiszciplináris Kiválósági Kutatóközpont